-- Crea tu texto animado---

lunes, 30 de abril de 2012

Tema 12


Eines de la Web 2.0: Webquest

INDEX

  1. Definició de Webquest
  2. Típus de Webquest
  3. Parts d’una Webquest
  4. Exemples de Webquest




1. Definició de Webquest
  • Una forma d'utilitzar didàcticament internet.
  • Una activitat de recerca d'informació de forma guiada.
  • L’activitat es centra en l'ús de la informació, anàlisi, síntesi més que en a recerca.
  • Els alumnes treballen autònomament construint el coneixement.
  • El docent orienta tot el procés.


2.- Típus pus de Webquest
  • Webquest a curt termini
  • Es l'adquisició i integració del coneixement d'un determinat contingut d'una o diverses matèries.
  • Es dissenya per a ser acabat d'un a tres períodes de classe.

  • Webquest a llarg termini
    • Es dissenya per a realitzar-lo en una setmana o un mes de classe.
    • Implica major nombre de tasques; solen culminar amb la realització d'una presentació amb una eina informàtica.




3.- Parts d’una Webquest
  1. Introducció, que presenta el plantejament general de la Webquest a tot el grup.
  2. Tasca, s'identifica amb l'objectiu final de la Webquest: allò que ha d'elaborar-se a l'acabar la Webquest.
  3. Procés, on s'indiquen les activitats i passos que han de realitzar-se i es presenten els recursos
  4. Avaluació, on s'indiquen els aspectes que es valoraran i com es valoraran.
  5. Conclusió, on apareixen unes reflexions finals.
  6. Orientacions per al professor, on apareixen suggeriments per a utilitzar la Webquest en classe.





La INTRODUCCIÓ oferix als alumnes la informació i orientacions necessàries sobre el tema o problema sobre el qual ha de treballar. La meta de la introducció és fer l'activitat atractiva i divertida per als estudiants de tal manera que els motive i mantinga aquest interès al llarg de l'activitat. Els projectes han de comptar-se als estudiants fent que els temes siguen atractius, visualment interessants, pareguen rellevants per a ells a causa de les seues experiències passades o metes futures, importants per les seues implicacions globals, urgents perquè necessiten una ràpida solució o divertits ja que ells poden exercir un paper o realitzar alguna cosa.

La TASCA és una descripció formal d'alguna cosa realitzable i interessant que els estudiants hauran d'haver dut a terme al final de la WebQuest. Açò podria ser un producte tal com una presentació multimèdia, una exposició verbal, una cinta de vídeo, construir una pagina Web o realitzar una obra de teatre. Una WebQuest reeixida es pot utilitzar diverses vegades, bé en classes diferents o en diferents anys escolars. Cada vegada l'activitat pot ser modificada o redefinida i es pot desafiar els estudiants perquè proposen alguna cosa que vaja més lluny, de tal manera, que siga més profunda que les anteriors. La tasca és la part més important d'una WebQuest i hi ha moltes maneres d'assignar-la. Per a això pot veure's la taxonomies de tasques (Dodge, 1999) en la que es descriuen els 12 tipus de tasques més comunes i se suggerixen algunes formes per a optimitzar la seua utilització. Les mateixes són les següents: Tasques de repetició, de compilació, de misteri, periodístiques, de disseny, de construcció de consens, de persuasió, d'autoreconeixement, de producció creativa, analítiques, de juí, científiques (veure gràfic).
El PROCÉS descriu els passos que l'estudiant ha de seguir per a dur a terme la Tasca, amb els enllaços inclosos en cada pas. Açò pot contemplar estratègies per a dividir les Tasques en Subtasques i descriure els papers a ser representats o les perspectives que ha de prendre cada estudiant. La descripció del procés ha de ser relativament curta i clara.

Els RECURSOS consistixen en una llista de llocs Web que el professor ha localitzat per a ajudar-li a l'estudiant a completar la tasca. Estos són seleccionats prèviament perquè l'estudiant puga enfocar la seua atenció en el tema en compte de navegar a la deriva. No necessàriament tots els Recursos han d'estar en Internet i la majoria de les WebQuest més recents inclouen els Recursos en la secció corresponent al Procés. Ben sovint, té sentit dividir el llistat de Recursos perquè alguns siguen examinats per tot el grup, mentres que altres Recursos corresponen als subgrups d'estudiants que representaran un paper especifique o prendran una perspectiva en particular. Alguns models per a realitzar WebQuests proposen en este punt la direcció o guia que el docent puga brindar als seus estudiants per a explicar-los la forma d'administrar el seu temps al llarg del desenrotllament de la Tasca. Per mitjà de la construcció d'ajudes visuals com a Mapes Conceptuals o diagrames que servisquen com a bitàcola, es mostra a l'estudiant la forma de conduir la realització de la tasca.
L'AVALUACIÓ és afegit recent en el model de les WebQuests. Els criteris evalutivos han de ser necessaris, clars, consistents i específics per al conjunt de Tasques. Una forma d'avaluar el treball dels estudiants és per mitjà d'una plantilla d'avaluació. Este es pot construir prenent com a base el "Esbós per a avaluar WebQuests" de Bernie Dodge que permet als professors qualificar una WebQuest determinada i oferix retroalimentació específica i formativa a qui la va dissenyar. Moltes de les teories sobre valoració, estàndards i constructivisme s'apliquen a les WebQuests: metes clares, valoració d'acord amb Tasques especifiques i involucrar els estudiants en el procés d'avaluació.


Finalment, la CONCLUSIÓ resumix l'experiència i estimula la reflexió sobre el procés de tal manera que estenga i generalitze el que aprén. Amb esta activitat es pretén que el professor anime als alumnes perquè suggerisquen algunes formes diferents de fer les coses a fi de millorar l'activitat.




4.- Exemples d’una Webquest

http://webquest.xtec.cat/httpdocs/wqunionflag/index.HTM

http://www.xtec.cat/~lbartron/WQCiutadania/portada.htm

http://sites.google.com/site/cuidemelplaneta/home

http://www.xtec.cat/~nalart/coleccio/compostatge/index.htm

https://sites.google.com/site/alumnesmoguts/home/

http://www.xtec.cat/~lmonteis/wqplato/

FONT BIBLIOGRÀFICA: http://webquest.xtec.cat/enlla/

Index de webquests educatives: http://www.aula21.net/tercera/listado.htm

Biblioteca WebQuest: http://platea.pntic.mec.es/erodri1/BIBLIOTECA.htm

Definició de webquest

Una de les activitats més corrents efectuades pels alumnes en Internet és la busca d'informació, sovint amb ajuda dels motors de busca com Google, Alta Vista o Yahoo. No obstant això, estes investigacions són activitats difícils que prenen molt de temps i que poden resultar frustrants si els objectius no són reflectits clarament i explicats al principi.

WebQuests són activitats estructurades i guiades que eviten estos obstacles proporcionant als alumnes una tasca ben definida, així com els recursos i les consignes que els permeten realitzar-les.

En compte de perdre hores a la cerca de la informació, els alumnes s'apropien, interpreten i exploten les informacions específiques que el professor els assigna.

Investigar en la Web és senzill i de simple aplicació, ja que és fàcil de realitzar i permet que tant novells com experts en Internet participen. Investigant en la web s'incorpora als estudiants en tasques efectives, estimula a la col·laboració i discussió, i és de fàcil integració en el  currículum escolar. El professor ha de suggerir un tema d'exploració i apuntar a alguns llocs de la Web on l'alumne ira a buscar la informació que necessita. A mesura que els docents van familiaritzant-se amb la web i els mecanismes de busca, i aprenen a desenrotllar estratègies d'optimització del seu saber a través de la comunicació, busca i processament d'informació, passen a proposar els temes i els alumnes buscaran només les solucions. En l'últim estat de total autonomia, els estudiants poden proposar temes d'interés al professor que passa a triar entre ells el que siga més convenient per a l'aprenentatge personal i del grup.

La de les WebQuest, una estratègia didàctica en què els alumnes (des de mitat de primària fins a universitat) són els que realment construïxen el coneixement que després aprendran. Se'ls organitza en grups, se'ls assignen rols i han d'elaborar un producte que va des d'una presentació, o un document, fins una escenificació teatral o un guió radiofònic, etc., representant el més ajustat possible les distintes postures dels rols. És un disseny molt prometedor.

Açò és no sols una nova manera perquè els professors ensenyen també és una nova manera perquè els alumnes aprenguen.

Origen.
La idea de WebQuest va ser desenrotllada en 1995, en la Universitat Estatal de Sant Dídac. Des de llavors s'ha constituït en una de les tècniques principals d'ús i integració d'Internet en l'escola.

D'acord amb els seus desenvolupadors, Bernie Dodge i Tom March , una WebQuest és una activitat orientada a la investigació en què la major part de la informació que s'ha d'usar està en la Web. És un model que pretén rendibilitzar el temps dels estudiants, centrar-se en l'ús de la informació més que en la seua busca i reforçar els processos intel·lectuals en els nivells d'anàlisi, síntesi i avaluació.

Segons els autors hi ha diverses formes de practicar ,de forma efectiva, l'aprenentatge cooperatiu; una d'elles és l'ús d'Internet i WebQuest.  WebQuest usa el món real, i tasques autèntiques per a motivar els alumnes; la seua estructura és constructivista i per tant força als alumnes a transformar la informació i entendre-la; les seues estratègies d'aprenentatge cooperatiu ajuden als estudiants a desenrotllar habilitats i a contribuir al producte final del grup.

WebQuests oferixen un model ideal per als docents que busquen la manera d'integrar  Internet en l'aula. Cada WebQuest té una tasca clara o un problema específic amb una gran quantitat d'enllaços que es relacionen amb un tòpic o amb el contingut de l'àrea d'estudi d'un curs determinat.

Tom March i Bernie Dodge han creat un lloc informatiu que s'ocupa de l'ús de WebQuests per a recolzar el procés d'aprenentatge, i també han dissenyat uns excel·lents exemples. The WebQuest Page.

Compta amb més de 20.000 pàgines en Internet, amb propostes d'educadors de molts països del món (Estats Units, Canadà, Islàndia, Austràlia, Anglaterra, França, Portugal, Brasil, Holanda, entre altres).



Procès de creació:








La realització d'una WebQuest consistix bàsicament que el professor identifica i planteja un tòpic/problema i a partir d'ací crea una web en què presenta la tasca a l'alumnat, li descriu els passos o activitats que han de realitzar, els proporciona els els recursos on line necessaris perquè els alumnes per si mateixos desenrotllen eixe tòpic, així com els criteris amb què seran avaluats.


El procés d'elaboració d'una webquest consta de cinc passos: seleccionar un tòpic, tema o problema que tinga interés per a l'alumnat. A partir d'ací analitzar el dit problema i descompondre-ho en parts que constituiran el model de disseny. En tercer lloc s'establirà les característiques del producte final que s'espera realizen els alumnes i els criteris d'avaluació del mateix. En Quart lloc desenrotllar la webquests amb els seus recursos on line. I finalment revisar que tots els enllaços funcionen i que el dit disseny és comprensible pels alumnes.

Potser el més interessant d'este model o estratègia és que el professorat pot assumir sense grans costos ni econòmics ni de recursos ni de temps la generació de materials d'aprenentatge destinats als seus alumnes utilitzant la informació i servicis disponibles en Internet. Les webquest no requerixen la utilització de programari complex ni especialitzat de creació de programes multimèdia.

Perquè un docent o grup de professors estiguen en condicions de crear una webquest necessita simplement tindre els següents coneixements i habilitats: saber navegar per la WWW, manejar adequadament els motors de busca d'informació, dominar el contingut o matèria que s'ensenya, i coneixements bàsics del disseny HTML per a la creació de documents hipertextuals.



Com portar avant una webquest?
Les webquest són una perspectiva nova pel que fa al treball àulic amb els alumnes;
Modernitzen les pràctiques educatives i aconseguixen, entre altres actituds, que l'alumne siga el que Gestiona la informació.
Esta informació ve generalment d'internet,
Però en el desenvolupament de les webquest ha d'ocórrer una transformació d'eixa informació.
Sempre tenen un repte, una tasca autèntica, els  alumnes han de crear un producte que tinga  repercussió en el món real fora de l'aula.
Les webquest poden dur-se a la pràctica fàcilment. Brinden activitats motivadores, creatives, amb la Web com a recurs essencial.  Generalment estimulen els alumnes assignant-los un rol i un escenari.  Permeten que l'alumne elabore el seu propi coneixement.  Els alumnes naveguen per la Web sense vagabundejar, sense realitzar busques d'informació, ja
Que l'objectiu principal de les webquest és gestionar la informació i no buscar-la.
Poden ser per a un tema específic del currículum o d'una matèria, o interdisciplinaris.
La proposta complix amb alguns dels objectius de la tecnologia en l'educació: aprendre a
Aprendre, el lloc del professor com guia, la capacitació en procediments de transformar
la informació.   
No s'utilitza el “copy-paste”, és un treball d'indagació i investigació a través de la Web,
en el que l'alumne no busca la informació en la Web sinó que l'analitza, gestiona i
transforma, aprenent a seleccionar i recuperar dades de múltiples fonts i a desenvolupar
les habilitats de pensament crític.

Tipus de webquest:

  1. Webquest a curt termini
  2. Webquest a llarg termini
  3. Miniquest

a. Webquest a curt termini
El fi d'este tipus de webquest és l'adquisició de coneixements d'un determinat contingut d'una o diverses matèries. Una webquest a curt termini es dissenya per a ser acabada en molt pocs períodes de classe.

  • Es desenvolupa en molt poques classes;  
  • activitat enfocada a un tema;
  • és convenient no col·locar més de quatre o cinc recursos; el producte final ha de ser simple.

b. Webquest a llarg termini
Són webquest més profundes i elaborades. Es dissenyen per a ser realitzades en una setmana

  • un mes de classe. Solen acabar amb la realització d'un treball per a ser presentat
  • Generalment amb una ferramenta informàtica.
  • Es desenrotlla en setmanes o un mes;
  • activitat enfocada a diverses disciplines;
  • s'analitza el coneixement profundament;
  • es col·loquen més recursos que en la de curt termini;
  • el producte final és més complex aprenent i creant alguna cosa per a compartir o per a
  • que responguen els seus companys.


c. Miniquest
És la versió reduïda de les  webquest. Els alumnes poden realitzar-la completament en
una classe o dos. Són ideals perquè els docents donen els seus primers passos en la construcció d'activitats d'aprenentatge basades en la xarxa.

  • Es desenvolupa en un dia o en hores;  
  • activitat que generalment no és multidisciplinària;
  • s'utilitzen pocs recursos;
  • es poden utilitzar en qualsevol punt del procés de
  • Ensenyança i d'aprenentatge: com a activitat inicial,
  • com a punt de la instrucció dins d'una unitat del
  • pla d'estudis, o com a activitat que culmina en el
  • Extrem d'una unitat del pla d'estudis;
  • O pot ser acabada individualment o en forma cooperativa.


Estructura de la Miniquest
Característiques :

  • Poden ser creades per docents amb poca  experiència en el maneig de les TIC.
  • La seua estructura requerix només tres passos.  

Tipus de miniquest
Tenint en compte el moment en què s'apliquen dins de la unitat curricular, es poden diferenciar en tres tipus:
Descobriment.Són les elaborades per a l'inici d'una unitat o tema. Servixen com disparadoras o motivadores dels continguts a desenvolupar.
Exploració .S'han de dur a terme durant el transcurs del treball de la unitat o tema. Estan
destinades que s'aprenga un contingut específic.
Culminació Són les desenvolupades per al tancament o final d'una unitat o tema.

Parts d'una miniquest:
Una miniquest està composta de tres seccions o parts. Encara que podrem observar –Per Exemple a través d'una busca en internet–  Que alguns docents agreguen a les seues creacions altres parts com l'avaluació i el procés que, en realitat, formen part de les
webquest.  

Escenari
En la secció denominada escenari s'establix el context. Preferentment este deu
Pertànyer a la vida real, i han de plantejar-se als estudiants rols reals de la vida adulta.  
Ha d'introduir-se el tema a través d'una pregunta o situació problemàtica global.

Tasca
En la tasca s'ha de presentar una sèrie de preguntes amb el propòsit que els alumnes adquirisquen la informació real que necessiten per a contestar la pregunta principal efectuada en el escenari.
En aquesta part de la miniquest el docent ha d'especificar les URL de les pàgines web que haja avaluat i considera que són les necessàries per a encontrar tota la informació que els alumnes necessiten.

El producte
És el treball final i inclou una descripció del que els alumnes han anat elaborant. Deu
contestar la pregunta central que es va plantejar en l'escenari. El producte ha d'estar redactat –reelaborada la informació– Pels alumnes.  
En aquesta etapa els alumnes han de demostrar la seua comprensió del tema, és a dir, que deuen desenvolupar una nova forma de mirar el problema plantejat. Ha de quedar clar que és una tasca d'investigació, en la que és important desenrotllar la creativitat.
En el producte es reflectirà la resposta que es dóna al problema, i els diferents rols
Adjudicats.



Exemples de miniquest:
cordera
ppa
cervantes


http://enlawebdospuntocero.wikispaces.com/WebQueste,+MiniQuest,+Cazatesoros

No hay comentarios:

Publicar un comentario