
ÍNDEX
- Característiques d’un Bloc
- Típus de Blocs
- Característiques d’una Wiki
- Exemples de Blocs i Wikis.
- Ús didàctic de Blocs i Wikis.
1. Característiques d’un Bloc
El blog és una publicació on-line amb històries publicades amb una periodicitat molt alta que són presentades en orde cronològic invers, és a dir, l'últim que s'ha publicat és la primera cosa que apareix en la pantalla. És molt habitual que disposen d'una llista d'enllaços a altres weblogs (denominada blogroll) i solen disposar d'un sistema de comentaris que permeten als lectors establir una conversació amb l'autor i entre ells sobre el que publica. És propi dels weblogs fer un ús intensiu dels enllaços a altres blogs i pàgines per a ampliar informació, citar fonts o fer notar que es continua amb un tema que va començar un altre weblog.
Son pàgines webs generalment personals,
Les principals característiques d’un bloc són:
- Espai web on el seu autor/és escriu cronològicament els posts.
- Els lectors poden deixar els seus comentaris.
- Fàcils de crear (plantilles, inserció de fotos, vídeos, so,enllaços).S’editen on-line.
- Els articles(casdascun amb URL) es poden organitzar per categories i etiquetes (tags).
- Servidors Gratuïts: Blogger, Wordpress.
- Alguns permeten als autors saber quan se'ls cita en altre Bloc (trackback, pingball)
- Oferixen sindicació/subscripció de continguts,perquè els subscriptors puguin rebre informació sobre les actualitzacions.
- Sol en incloure cercador intern, llistats d’altres blocs i altres funcionalits (Gadgets i Widgets).
- El blog pot ser personal, temàtic o empresarial, fotoblog, audioblog, i el mas nou, blogs per a telèfons cel·lulars.
- La informació està classificada per data, categories i etiquetes. Generalment en el blog apareixerà el teu últim articule al principi i se n'aniran acomodant en orde cronològic a mesura que es vagen publicant. Pots organitzar els teus articles per categories. Per exemple, si el tema del teu blog és d'Interlocutòries, pots publicar articles i agrupar-los per marques d'interlocutòries. I les etiquetes són per a identificar aquelles publicacions que contenen certes “paraules clau”, una etiqueta podria ser per exemple el model, color o tipus de vehicle.
- En el blog pots haver-hi “Enllaços” cap a llocs que tinguen o no relació amb la temàtica del blog, Pots tindre publicitat i generar Ingressos amb les diferents ferramentes que existixen actualment en Internet.
- La interactivitat que permeten aporta un valor afegit com a element
- Dinamitzador en el procés de comunicació.
- Fàcil maneig i és pot publicar des de qualsevol lloc.
2.- Típus de Blocs
- Bloc de Centre
- Bloc d’Aula
- Bloc de Professors. Són blogs creats per professors a fi de mantindre els alumnes actualitzats amb les reflexions i les fonts d'informació que el professor esta usant durant el desenvolupament d'un curs o programa.
- Blocs de Blocs. Blocs que citen altres blocs.
- Blocs de Pobles.
- Blocs de Recursos
- Blocs d’Alumnes. Son com portafolis o diari de l’aula.
El blog com a diari de classe
- Diari del professor. Amb aquest fi, el blog es convertix en una ferramenta en què el professor deixa constància de l'activitat realitzada en l'aula. El fet de transcriure el succeir diari invita a la reflexió sobre la pràctica docent. I és eixa reflexió la que ajuda al professor a valorar si el plantejament i realització de certes activitats és o no encertat.
- Diari de l'alumne. Si el blog és el diari de l'alumne, aquest li servix per a desenvolupar capacitats d'autorreflexión sobre el seu propi aprenentatge. Pot ser una de les ferramentes d'avaluació incloses en el portafolio de l'alumne.
3.- Característiques d’una Wiki
Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat per diversos usuaris. Els usuaris d'un wiki poden així crear, editar, esborrar o modificar el contingut d'una pàgina web, d'una forma interactiva, fàcil i ràpida; les dites facilitats fan del wiki una ferramenta efectiva per a l'escriptura col·laborativa; es pot dir que és la ferramenta més versàtil i educativa de la web 2.0. Un wiki és ideal per a projectes on hi haja moltes entrades o punts a tractar, com per exemple l'elaboració de glossaris, diccionaris, enciclopèdies, apunts en què participen un grup de persones, o treballs d'investigació desenrotllats simultàniament en diferents llocs.
- Espai web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral.
- Diiverses persones /autores elaboren continguts de manera asíncrona.
- Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat.
- Són espais on-line molt fàcils de crear ,solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació de continguts.
- Contingut en construcció continua.
- També es pot privatitzar i que solament siga accesible als seus membres.
- A diferència dels blogs, les wikis rares vegades estan organitzades cronològicament. Al contrari, s'organitzen pel contingut i el context, al voltant de les idees i conceptes que van sorgint i solen estar en un estat de permanent flux. Les entrades estan normalment incompletes o no revisades, i els autors potser deixen deliberadament buits esperant que algú els òmpliga posteriorment.
- Les anomenades granges de wikis o ‘wikifarms' són servidors o grups de servidors que oferixen la possibilitat d'allotjar wikis de diferents característiques.
- És una ferramenta web de col·laboració fàcil d'usar i molt efectiva en termes educatius. Compta a favor seu amb la senzillesa, proporciona als alumnes un accés immediat al contingut del lloc, la qual cosa és essencial quan es tracta d'editar en grup, o d'escometre qualsevol altre projecte col·laboratiu.
Les wikis invadixen les aules:
Com a ferramenta de creació de continguts, per a fer uns apunts per als alumnes junt amb altres professors.
Els estudiants elaboren apunts col·laborativament La immediatesa de la correcció d'errates augmenta la qualitat.
Arreplegar, fer visibles i compartir les produccions dels alumnes en relació amb un tema en particular, la qual cosa sens dubte serà un element motivador per a ells.
Per a un treball col·laboratiu entre determinat grup de docents d'institucions diferents per a, per exemple, elaborar materials per a una determinada matèria pot aconseguir un alt nivell.
Construir una revista o periòdic digital .
Wikicuaderno: cada estudiant pot comptar amb el seu wiki personal que substituiria al cèlebre quadern d'apunts o notes de classe.
El professor crea una pàgina Wiki amb una llista de temes i/o activitats proposada i deixa espais en blanc perquè els alumnes s'inscriguen. Els alumnes van editant la pàgina i s'inscriuen posant el seu nom on els interesse. El professor pot realitzar les anotacions pertinents en el treball de l'estudiant. Hi ha la possibilitat que eixe wiki d'accés restringit a estudiant i professor puga ser vist, encara que no editat, per la resta d'estudiants.
Un wiki permet la col·laboració entre alumnes del mateix centre o de centres distints (inclús de països distints) treballant sobre un tema determinat.
Treballs col·laboratius d'alumnes. Espai ideal per a dur a terme una WebQuest, Caces de Tresors o qualsevol altre tipus d'activitat que se'ns ocórrega.
Aprenentatge a través de projectes.
Agermanament entre alumnes i centres de distintes cultures o països.
Creació de narracions col·lectives.
4.- Exemples de Blocs i Wikis
http://cent.uji.es/wiki/
http://www.infofilosofia.info/wiki/index.php?title=P%C3%A0gina_principal
http://www.alienamrt.net/fistux/
http://phobos.xtec.net/atallada/mediawiki/index.php/Portada
http://uniwiki.ourproject.org/tiki-index.php
http://narradores.wikispaces.com/
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~04001205/pmwiki/pmwiki.php
http://antologiapoetica.wetpaint.com/
http://www.omerique.net/twiki/bin/view/CEIPsanjose
http://titulares.wetpaint.com/?t=anon
http://wikitaller.wikispaces.com/WikiEjemplos
http://aulablog21.wikispaces.com/EduWikis
http://www.tinglado.net/?id=para-que-sirve-un-blog-de-aula#Ejemplos_de_Aplicaciones_Educativas
http://blogandweb.com/web-20/
I la wiki per excelència es la wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Portada
- MODELS DE BLOCS
http://blocs.xtec.cat/elstillers/
http://blocs.xtec.cat/mistralciencia/
http://blocs.xtec.cat/csramonbergada1
http://revista-elnoufarigoli.blogspot.com/
5.- Ús didàctic de Blocs i Wikis
Es poden utitlitzar com a porfafoli digital.Poden elaborar açí alguns dels treballs que els encarreguin els professors.
Fer brainstorning sobre un tema.
Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat.
On el professorat emmagatzema i ordena materials i informacions d'interès per al seu treball.
Enllaç al bloc tauler d'anuncis del professor (RSS alumnes).
Bloc personal del professor, orientat als seus col·legues.
AVANTATGES DELS BLOGS EN EDUCACIÓ
Els Blogs oferixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Per exemple, per a estimular els alumnes en: escriure, intercanviar idees, treballar en equip, dissenyar, visualitzar de manera instantània del que produïxen, etc. La creació de Blogs per part d'estudiants oferix als docents la possibilitat d'exigir-los realitzar processos de síntesi, ja que a l'escriure en Internet han de ser puntuals i precisos, en els temes que tracten.
Els docents poden utilitzar els Blogs per a acostar-se als estudiants de noves maneres, sense haver de limitar la seua interacció exclusivament a l'aula. Per exemple, publicant materials de manera immediata i permetent l'accés a informació o a recursos necessaris per a realitzar projectes i activitats d'aula, optimitzant així el temps. També, oferix als estudiants la possibilitat de millorar els continguts acadèmics, enriquint-los amb elements multimediales com: vídeos, sons, imatges, animacions o altres Web 2.0.
La facilitat amb què es creen i alimenten els Blog els fa molt cridaners perquè gràcies als assistents i les plantilles (dissenys) predissenyades, no cal concentrar-se en la implementació tècnica sinó en els continguts i materials a publicar. Açò permet que qualsevol docent o alumne, sense importar l'àrea acadèmica, puga crear recursos i continguts de temes educatius sense necessitat instal·lar aplicacions o de tindre coneixements de programació.
Els estudiants poden incloure en els seus Blogs el RSS del Blog del professor i així actualitzar-se permanentment amb les últimes entrades publicades per este. El mateix pot fer el docent amb els RSS dels Blogs dels seus estudiants, de manera que tan prompte algun publique una entrada, puga accedir-la des del seu Blog. L'anterior facilita als docents, el control i revisió de treballs assignats als estudiants que involucren la seua publicació en Blogs.
Per a un docent o Institució Educativa, els Blogs poden convertir-se en la ferramenta que permeta comunicar-se amb tota la comunitat educativa, de manera gratuïta. Per exemple, mantindre informats pares de família sobre novetats dels estudiants o de la institució. Un altre ús són els periòdics estudiantils digitals que poden publicar-se en un Blog, estalviant costos d'impressió i distribució.
Els Blogs també oferixen al docent facilitats per a crear, visualitzar, actualitzar i compartir amb altres col·legues el seu propi banc de projectes de classe i d'activitats.
Una recomanació a tindre en compte pels docents respecte a l'ús educatiu de Blogs, és la formulació clara dels objectius d'aprenentatge que pretenen aconseguir amb activitats que involucren la seua utilització. A més han de planejar en detall les activitats que es van a realitzar.
Els beneficis que la utilització dels Blogs oferix en l'àmbit educatiu són diversos per la seua senzillesa, comoditat i facilitat d'ús. Entre els dits beneficis, els més destacables són:
- Interactivitat. La interactivitat i la participació són dos dels aspectes fonamentals en què es basen els blogs. Açò es manifesta principalment en la possibilitat que l'alumnat faça comentaris sobre el que es publica i la d'obtindre informació sobre qui escriu sobre nosaltres en altres blogs gràcies al Trackback . Estes dos ferramentes, comentaris i Trackback, permeten que es puga generar un debat dins i fora del Weblog i que siga fàcil seguir el seu discurs. Limitacions pràctiques de temps i espai impedixen que els estudiants compartisquen idees a mesura que estes es presenten en les discussions en classe. Els blogs oferixen una ferramenta de comunicació en la quin cada estudiant pot participar en eixa comunitat d'aprenentatge, publicant, connectant-se, veient, llegint, pensant, i responent amb un ritme contagiós que induïx una major participació en l'escàs temps per a pensar que oferix la classe.
- L'alumnat es convertix en el protagonista de l'aprenentatge. Quan un blog és desenrotllat per l'alumnat, el model d'ensenyança tradicional s'invertix, ja que és ell qui assumix el lideratge del seu aprenentatge. Els blogs permeten a més que l'autoria siga compartida. Esta opció és de gran interés per a usos educatius ja que permet la publicació i manteniment d'un mateix blog per part d'un grup d'alumnes i alumnes en relació a un tema d'interés comú i on es poden adoptar distints rols propis d'una redacció professional.
- Facilitat de maneig. No cal aprendre a programar en HTML ni preocupar-se per adquirir programari específic. Per a començar a treballar amb els blogs el professorat i alumnat tan sols necessiten aplicar coneixements bàsics ja adquirits com és l'escriptura de correus electrònics (compondre el missatge d'acord amb un títol i a un cos central) i l'ús d'interfícies amb editors gràfics del tipus "WYSIWYG", que els són comuns en altres programes d'edició que se solen manejar habitualment. Els blogs funcionen amb plantilles preconfigurades per a la gestió del contingut i el seu disseny de presentació. El que permet, des d'un punt de vista educatiu, que el docent es puga centrar en el contingut i no es veja desbordat per les formes.
- Accés des de qualsevol lloc. Tota la gestió i publicació dels blogs es fa on line, per la qual cosa no cal vincular el treball a un ordinador determinat. Açò permet que l'activitat isca dels límits físics de l'aula i puga ser desenrotllada des d'altres llocs: casa, biblioteca, cibercafé... Tant per al professorat com per a l'alumnat suposa un gran avantatge perquè poden gestionar el seu temps de treball en el blog sense dependre del temps dedicat en la classe.
- Publicació cronològica. Les actualitzacions en els blogs solen ser publicades en orde invers a la seua antiguitat, quedant el més nou al començament de la pàgina. En la realitat dels nostres centres, este sistema de publicació pot resultar molt útil quan el seu objectiu siga proporcionar actualitzacions periòdiques. No obstant això, també pot ser aprofitat alterant este orde de publicació amb el més antic dalt quan es tracte de blogs dedicats a explicar processos i necessite una lògica seqüencial.
- Categorització dels continguts. La classificació dels continguts en distintes categories conceptuals permet organitzar el material que es proporciona com a recurs i facilitar el seu accés. D'altra banda, quan és desenrotllat per l'alumnat, exigix que demostre la seua capacitat per a aplicar tècniques de selecció i classificació en la publicació del seu propi discurs on line.
- Retroalimentació. Els comentaris realitzats en un blog estimulen el compartir i la revisió per part d'altres. En compte d'obrir un espai periòdic per a la retroalimentació, ben sovint gestionat pel professorat, els blogs donen la iniciativa a la comunicació interactiva que comença amb la participació inicial. Amb ella, l'estudiant/escriptor rep resposta immediata, d'esta manera, el mateix pot rebre el feedback d'altres participants en el debat i prendre major consciència del seu propi aprenentatge.
- Enllaços (Blogroll). Els blogs permeten incloure una llista de blogs recomanats que se solen destacar en la pàgina principal de forma permanent. Açò permet expandir la comunitat i obrir xarxes cap a altres fonts d'informació que es consideren importants per a l'aprofundiment en el tema del nostre blog. A més d'esta funció, el professorat també pot utilitzar este espai per a publicar la llista de blogs dels seus alumnes i alumnes.
- Moderació de comentaris. Esta una opció de gran utilitat en els blogs, ja que permet que la persona encarregada de l'administració del mateix (pot ser el propi docent o un alumne o alumna), autoritze la publicació dels comentaris que es facen al que publica. També hi ha la possibilitat que es publiquen els comentaris en el blog de manera automàtica sense ser moderats.
Avantatges dels blogs en l’aula:
- El blog en l'aula, per si mateix o en combinació amb altres recursos web, ens aporta en l'aula una sèrie d'avantatges que ací podem veure detallades:
- Servix com a mitjà per a materialitzar en les classes el suport dels recursos audiovisuals que sempre han tingut excel·lent acollida entre els alumnes. Complementar el desenrotllament d'una classe amb una projecció o audició baix vídeo o cd és ja una vella pràctica que reforça el desenrotllament de continguts i facilita les adquisicions dels alumnes. Es tracta d'aplicar el vell lema pedagògic de facilitar la transmissió de coneixements per i a través del nombre més gran possible de sentits, la qual cosa implica un reforçament en la capacitat de comunicar i una millora en les possibilitats de comprensió al mateix temps que un enriquiment instrumental potenciat per l'ús d'uns o altres mitjans.
- Ara tenim una nova opció que amplia i millora les anteriors opcions. Són els blogs i la xarxa, l'edició web i les seues possibilitats d'interacció. Ací s'incorporen les ja clàssiques virtuts pedagògiques dels mitjans audiovisuals i s'afigen les possibilitats d'editar continguts en la xarxa amb disponibildad i capacitat d'accessos pràcticament il·limitada. Ja no cal espentar el carret del vídeo entre unes i altres classes, tampoc buscar la pel·lícula en el quart d'audiovisuals. Tampoc és necessari ja representar gràfics sobre paper d'acetat per al retroprojector ni passar a diapositives nostres fotografies de classe. Sense descartar res de l'anterior, ara tenim l'ordinador i la xarxa amb quantitat de recursos educatius ja desenrotllats i útils en les nostres classes, publicats i al nostre abast, a més de quedar obertes l'opcions de creació, desenrotllament i edició dels nostres propis recursos. Tres avantatges substancials cal destacar:
- La capacitat d'edició il·limitada. Pràcticament el que posem en la xarxa té un abast universal. Les possibilitats d'interacció i comunicació. Els continguts ja no són estàtics, tancats i acabats. En el blog tot està obert i en desenvolupament en un permanent procés de transformació.
- Es poden materialitzar realitzacions, entre alumnes i professors, de forma col·laborativa, quedant oberta la possibilitat de treballar sobre un mateix espai (la xarxa) des de qualsevol punt del món on hi haja una terminal d'ordinador.
- En Batxillerat i FP pot constituir un bon intrument de seguiment del treball realitzat per l'alumnat i mitjà de comunicació professor-alumne.
- Avantatges específics en l'ús dels blog,són un espai per a:
- Penjar les propostes d'escriptura.
- Realitzar exercicis interactius (podcast, hotpotatoes...).
- Valorar la marxa de les classes.
- Continuar conversant de temes que van quedar pendents en classe.
- Proposar exercicis o lectures de textos complementaris.
- Exposar interrogants i resoldre dubtes.
- Comentar l'actualitat.
- Els alumnes han de treballar a casa, hem de guanyar terreny a la cultura de passar de tot i que es comence a valorar l'esforç i les ganes de: investigar, repassar, fer esquemes, consultes, fer deures (encara que sone malament els deures són necessaris, hi ha moltes formes de deures però els clàssics també continuen sent necessaris). Els blogs d'aula entren de ple en este apartat de l'autonomia i els hàbits de treball. Jo utilitze els blogs en este espai, una vegada que saben funcionar amb la bitàcola no sòl fer sessions en classe amb ella, excepte per a tornar a insistir sobre aspectes puntuals. Quan he proposat alguna tasca, bé en l'aula o a través del blog, vaig comentant en classe:
- Qui ha fet i qui no, si necessiten ajuda.
- Els propose que els que no tenen internet a casa es poden quedar amb mi a les vesprades (eixim a les 15,30), o poden acudir a la Biblioteca Municipal on tenen la possibilitat de navegar i fer les tasques.
- Si és necessari retocar alguna cosa de l'article segons les instruccions donades.
- Revisar i aclarir dubtes.
- La intenció és animar-los que escriguen, entren, dialoguen, lligen i evitar passotisme i "que em dóna igual tot".
- Tipus d’activitats:
- Buscar, arreplegar o comunicar informació.
- Oferir recursos d'interés disponibles en Internet, ordenats i si és possible comentats.
- Expressar coneixements, opinions i emocions a través de distints llenguatges.
- Elaborar nous continguts, generar formes diferents de transmetre, organitzar o reformular.
- Investigar.
- Analitzar.
- Buscar solucions.
- Desenvolupar continguts.
- Sintetitzar continguts.
- Plantejar qüestions, situacions problemàtiques, casos pràctics.
- Escriure pel plaer d'escriure.
- Llegir diferents tipus de textos, alguns d'ells nous dins de la tipologia textual.
- Diferenciar per a l'alumne entre què és escriure un article i escriure un comentari dins d'un blog.
- Seguir un comentari entre diversos blogs individuals seguint enllaços o tags o trackbacks.
- Ús educatiu de les wikis
- Glossaris, diccionaris...
- Apunts, manuals...
- Portafolis electronics
- Elaboració i desenrotllament de temes o matèries per part de l'alumnat o entre professors: Ecowiki.
- ·Como reposador de recursos: Rededuca,
- ·Elaboración d'antologies de relats, de poesia.
- ·Elaboración de tutorials com en Aulawiki21.
- ·Como instrument per a l'organització de cursos i suport dels materials o recursos vinculats: Edublogki
- ·Como mitjà de divulgar oponions i arreplegar adhesions, en aquest cas, sobre els criteris que han de guiar la integració de les NTIC en l'educació: Declaració de Roda.
- ·Como suport per a la pàgina web d'un centre.
- Alguns dels possibles usos de les wikis en l'aula són:
- Resums/Esquemes d'allò que s'ha tractat en la classe
- •Col·laboració en les notes o apunts presos en classe
- •Introducció de conceptes
- •Desenvolupament de projectes
- •Compartir el que aprén
- Avaluació individual
- Organització de la classe
- Ús dels blogs en els àmbits educatius Hi ha tantes modalitats com a formes d'usar-los. Es poden utilitzar: Com a ferramenta de suport als continguts curriculars: El blog del senyor Quixot, Quadern de música, Blog de Plàstica, Aula de llatí, Mitologia amb alumnes de 4t d'ESO, L'òbila de Minerva (blog de Filosofia), Recursos per a treballar en l'aula (com un magatzem de recursos, enllaços, guies complement de les classes). Blogs de l'IES Averrois: Batxillerat, amb materials de suport per a les classes de Filosofia, Psicologia, Hª de la Filosofia i Dret, el blog de la sala d'exposicions Tríptic, blog mediambiental, A la velocitat de la llum. Com un espai de participació dels alumnes (projectes, activitats, tasques): simulació de la creació d'una empresa, seguiment de la lectura d'un llibre, orientació laboral, etc.; blog d'alumnes sobre Ciència, Tècnica i Societat de l'IES María de Molina; o este altre de l'IES Gran capità de Còrdova on, entre altres coses, l'alumnat va participar massivament (265 entrades) en un concurs de microrelats. Com un diari d'aprenentatge: el procés de treball escolar al llarg de l'any pot arreplegar-se de forma molt natural en un blog, en el qual podríem anar fent anotacions periòdiques amb les activitats realitzades, les nostres impressions, conceptes que treballem, enllaços relacionats o esdeveniments especials. El valor d'este treball residix que ens permet tornar la vista arrere sobre el procés que estem duent a terme, fent conscients als alumnes i alumnes de com han anat evolucionant les seues idees amb el temps i l'aprenentatge. Ens permet la correcció d'articles/entrades de l'alumnat, a nivell formal i/o de contingut, tenint atenció de no exposar públicament els seus errors per a respectar el dret a la intimitat. En este blog de francés segon idioma de l'IES Averrois es van arreplegant les tasques proposades en classe, i en estos l'alumnat de 2n de batxillerat va publicant els seus treballs. Com una pàgina web enllaçant entrades en el menú lateral. Com l'agenda de classe. Com a espai de convivència on s'exposarien les normes de convivència consensuades en la tutoria i s'escriurien articles d'opinió sobre conflictes que pogueren sorgir en el grup, fent propostes per a la seua resolució. També podríem usar-ho com a tauler virtual d'anuncis de la nostra classe. Pot convertir-se en una ferramenta de comunicació entre la família i l'escola.O el butlletí de notícies de l'activitat del centre, com el blog de l'IES Pare Manjón de Granada, i el de l'IES Averrois de Còrdova integrat en la plataforma Helvia.
- Com a revista escolar digital: un blog és un format molt adequat per a muntar una revista escolar digital, en la que s'arrepleguen cròniques de les activitats que es realitzen, treballs literaris, col·laboracions, notícies de la vida del col·legi i un llarg etcètera de possibles continguts. És molt recomanable organitzar un sistema que permeta dotar de nous continguts regularment a este blog, preferiblement a través d'un xicotet equip de redacció que s'encarregue de coordinar l'arreplega de treballs, notícies, etc. Pot ser útil establir unes pautes clares del tipus de material que es necessita i com i quan elaborar-ho. Per exemple, tots els grups que facen una visita didàctica podrien redactar una xicoteta crònica de l'activitat. En l'aula de llengua podrien dedicar una hora a la setmana a l'escriptura creativa i arreplegar relats breus. En la de coneixement del medi o ciències es podria preparar un breu articule de caràcter científic sobre el tema que s'està estudiant.
- Com una ferramenta de suport a la formació del professorat.Exemple: Com construir un blog.
- Com un espai d'informació especialitzada (monogràfics). Coeducació: “La taronja de la tarongina” de l'IES Tarongina. Antologia poètica de Ángel Pont.
- Com una plataforma de difusió de les activitats de la biblioteca escolar: A nosa biblioteca; No sols llibres, blog de la biblioteca de l'IES Fco. Dels Rius de Fernán Nuñez (Còrdova)
- Com a cartellera de noticas educatives: Aula21.
- Com a espai personal de reflexió sobre temes d'educació. Blog d'Anníbal de la Torre, coordinador TIC de l'IES Antonio Gala de Palma del Riu (Còrdova).
A diferència dels blogs, les wikis rares vegades estan organitzades cronològicament. Al contrari, s'organitzen pel contingut i el context, al voltant de les idees i conceptes que van sorgint i solen estar en un estat de permanent flux. Les entrades estan normalment incompletes o no revisades, i els autors potser deixen deliberadament buits esperant que algú els òmpliga posteriorment.
Les anomenades granges de wikis o ‘wikifarms' són servidors o grups de servidors que oferixen la possibilitat d'allotjar wikis de diferents característiques.
És una ferramenta web de col·laboració fàcil d'usar i molt efectiva en termes educatius. Compta a favor seu amb la senzillesa, proporciona als alumnes un accés immediat al contingut del lloc, la qual cosa és essencial quan es tracta d'editar en grup, o d'escometre qualsevol altre projecte col·laboratiu.
Diferències entre Blogs i llocs webs:- La facilitat amb què s'afigen continguts als blogs. L'autor no necessita cap coneixement tècnic i l'elaboració dels articles i la seua publicació és qüestió de minuts.
- El treball en col·laboració. Un blog pot ser personal, però sovint són diversos els autors que col·laboren, sense comptar els comentaris als articles publicats. També és habitual trobar molts enllaços entre blogs, formant una autèntica comunitat: la Blogosfera.
- La freqüència d'actualització: a causa dels dos factors anteriors: facilitat i col·laboració; els blogs solen actualitzar-se molt sovint, alguns diverses vegades al dia.
- En contra seu, està la seua estructura rígida. Basada en la publicació cronològica d'articles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario