Informàtica Educativa

Classificació de programes amb suport informàtic.
Tipus de materials informàtics educatius.
Característiques eines d'autor.
Criteris de selecció i exemples
1.- Classificació de programes amb suport informàtic
Eines d'usuari de propòsit general. Facilitar tasques de recollida, presentació i gestió de dades, processadors de text, bases de dades , mapes conceptuals.
Jocs i programes d'entrenament.Tenen com objectiu principal divertir amb activitats que potencien habilitats i estratègies i fins i tot, aprenentatge de continguts.
Interactius d'aprenentatge i potenciadors del desenvolupament de la creativitat. Dintre del qual destaquen 2 grans grups:
Aprenentatge de continguts,Suport del procés d'I-A ,Aprenentatge d'idiomes,Consulta:Té com objectiu principal facilitar a l'usuari la construcció o realització d'aprenentatges a través d'entorns interactius.
Desenvolupament de la creativitat,Programes de disseny,Creació de pel·lícules,Animació:Tenen com objectiu principal exigir l'elaboració final d'un producte a partir d'una combinació d’elements.
2.-Tipus de materials informàtics educatius
Programari específic i material audiovisual.Solestar centraten una matèriai nivelleducatiuconcret
Eines d'autor.Permetl'adaptacióde les activitatseducativesa la matèriai nivell.
Eines creatives. Orientades a la creació de productes artístics multimèdia. Permeten centrar-se en el procés.
3. Característiques eines d’autor
EInes d'autor:Aplicacions orientades a la creació de materials educatius, que integrin tots els components d'un material didàctic multimèdia sense necessitat de programar. Entre les seves característiques més importants destaquen:
Permeten adaptar la informació, la seva presentació i seqüenciació, a les necessitats de l'alumne.
Permeten relacionar la informació i les seves fonts.
Permeten incloure qüestionaris i proves que avaluïn els coneixements arribats.
Permeten activar animacions i vídeos explicatius, incorporar sons i un llarg etcètera de recursos multimèdia.
4.-Criteris de selecció y exemples
Facilitat d'ús versus llibertat creativa.
Programació automàtica.
Interoperabilitat i standards
Adaptació a diferents estilsd 'aprenentatge.
Fitxers multimèdia
Extensibilitat
Jclic.Està format per un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions,exercicis de textos, paraules creuades.
Hot Potatoes és un conjunt de sis eines d'autor, desenvolupat per l'equip del University of Victòria CALL Laboratory Research and Development,que et permeten elaborar exercicis interactius basats en pàgines Web.
Squeak és un entorn de treball en el qual el professor pot no solament presentar els continguts de la seva matèria, sinótambédissenyar i desenvolupar activitats i exercicis pràctics de tipologia molt variada, simulacions, jocs d’associaciói, per descomptat activitats d’avaluació.
Altres aplicacions interessants són: Exe Learning, Neobook i Malted.
Eines d’autor
Eines gratuïtes que permeten crear exercicis, activitats o altres continguts didàctics baixant un programa al teu ordinador.
Ardora és una aplicació informàtica que permet crear més de 34 tipus d'activitats (mots encreuats, sopes de lletres, panells gràfics, rellotges, etc.) en html de forma senzilla. Es tracta d'una aplicació multilingüe, en el menú “Idioma” es pot escollir entre gallec, català, basc, espanyol, portuguès (PT), portuguès de Brasil (BR), anglès, aragonès, rus, asturià i romanès.
Atenex (Conselleria d'Educació de la Junta d'Extremadura). Plataforma per a la creació i gestió de materials multimèdia interactius i per al seguiment i avaluació del procés d'aprenentatge. Atenex és un editor que permet construir unitats didàctiques interactives de manera fàcil seguint el procés d'arrossegar i pegar. El professorat solament ha d'arrossegar els elements que necessita a la pantalla per anar creant el seu propi curs. A més disposa d'uns gestors mitjançant els quals pot importar imatges, àudios, videos i animacions. El Constructor d'Atenex incorpora una biblioteca de plantilles i jocs interactius prediseñados, orientats a les diferents àrees dels nivells educatius d'Infantil, Primària, Secundària, Educació Especial i a l'ensenyament d'idiomes.
Cuadernia (Conselleria d'Educació i Ciència de Castella-la Manxa). Aquesta eina es posa a la disposició de tota la comunitat educativa per a la creació i difusió de materials educatius digitals. Es tracta d'una eina fàcil i funcional que permet crear de forma dinàmica i visual “quaderns digitals” que poden contenir informació i activitats multimèdia distribuibles a través d'un navegador d'internet, per tant independents del sistema operatiu que s'utilitzi. Posseeix també una versió online que permet treballar des d'internet sense necessitat d'instal·lar l'eina en l'ordinador.
Edilim. Un entorn per crear programes educatius que solament precisa baixar uns arxius a l'ordinador. Permet crear llibres (arxius) i activitats interactives (pàgines) del tipus trencaclosques, sopes de lletres… o bé pàgines descriptives. A més d'activitats educatives, Edilim permet elaborar presentacions o llibres interactius. Per fer-te una idea de les seves possibilitats, pots visitar la Biblioteca d'activitats realitzades amb Edilim.
eXeLearning (Auckland University of Technology i Tairawhiti Polytechnic). Programa per al disseny, edició i desenvolupament de continguts didàctics, ideal per editar continguts oberts i per utilitzar en i-learning en combinació amb plataformes LMS com, per exemple, Moodle. Cap assenyalar que és un programa gratuït sota llicència i que no és necessari mantenir-se connectat a Internet per treballar amb ell ni per accedir als continguts desenvolupats amb aquest programa. Per saber més, consulta ExeLearning en espanyol.
Lams. Eina per dissenyar, gestionar i distribuir en línia activitats d'aprenentatge col·laboratives. El sistema està pensat perquè professorat o educadors puguin dissenyar activitats d'aprenentatge dirigides a tot un grup. Mitjançant una pantalla de gestió de l'activitat és possible veure el lluny que ha arribat cada estudiant en la seqüència d'activitats que constitueixen la unitat i saber quines dificultats es presenten o com els va. Descàrrega.
Malted és un sistema d'autor que permet la creació d'activitats i cursos multimèdia per a l'ensenyament de llengües. El sistema genera applets de java que poden ser executats posteriorment tant des de de el disc dur de l'ordinador com a través dels situats web en els quals s'hagin publicat, és a dir, online. Per conèixer millor les possibilitats d'aquesta eina, pots consultar aquest article de Sonia Martínez Triguero publicat en Quaderns Digitals.
Myscrapbook. Programari lliure que genera llibres virtuals en els quals les pàgines es poden passar com si d'un llibre físic es tractés. Descàrrega.
PHPWebQuest. Programari lliure desenvolupat per Antonio Primerenc que permet la creació d'activitats tipus “webquest” sense necessitat de posseir coneixements de programació. Si t'interessa, pots visitar un directori d'activitats realitzades amb aquesta eina.
Quandary és una eina d'autor específica per desenvolupar laberints digitals, és a dir, activitats didàctiques interactives basades en els principis de l'aprenentatge per problemes. Aquesta aplicació permet la creació de laberints digitals multimèdia que constin de text àudio i imatges així com de sol àudio, sol text, solament imatges, text i imatges, etc. Per saber més sobre els laberints digitals i les activitats laberínticas així com sobre les seves possibilitats d'explotació en i-learning i en l'ensenyament de llengües, pots consultar el meu treball: Laberints digitals: una eina per a l'ensenyament i aprenentatge d'ELA mitjançant i-learning. Des d'aquesta entrada, podràs descarregar-te una plantilla que facilitarà a alumnat i professorat la tasca de desenvolupar activitats laberínticas i també consultar un videotutorial en espanyol en el qual que explico com traslladar un laberint a Quandary.
Rayuela (Institut Cervantes). Eina concebuda com a suport per al professorat d'idiomes. Compta amb 21 programes interactius o passatemps per a la generació d'exercicis del tipus penjat, mots encreuats, joc de lògica, opció múltiple, relacionar llistes, emplenar buits, trencaclosques, salt del cavall, sopa de lletres, veritable/fals… A més d'aquests programes, Rayuela inclou un editor en HTML que permet publicar, tant en una xarxa local com en Internet, activitats didàctiques completes que integrin elements hipertextuales i multimèdia,
Squeak. Eina d'autor per desenvolupar continguts multimèdia sense tenir coneixements de programació. Squeak permet incloure en les unitats didàctiques continguts de tipus text, vídeo, so, música, gràfics en 2D i 3D, etc. Aquesta aplicació permet elaborar presentacions, incloure animacions i manejar tot tipus d'arxius de vídeo i so. Està inspirada en les idees constructivistes del llenguatge de programació LOGO i permet elaborar dibuixos sense haver d'utilitzar altres eines. Trobaràs informació molt completa sobre Squeak i accessos per a la seva descàrrega en Squeakpolis (Junta d'Expremadura).
Win-ABC. Programa educatiu que consta d'un gran nombre d'activitats per treballar les tècniques instrumentals lectoescritoras i matemàtiques. Posseeix eines i possibilitats de configuració que permeten personalitzar el programa i adaptar-ho a les característiques i necessitats de cada estudiant. Actualment el programa es presenta en castellà, català, anglès i basc. La nova versió permet, entre altres coses, introduir paraules i associar-les amb la seva imatge i so o associar lletres amb dibuixos, utilitzar indistintament el teclat o el ratolí, posar imatges i so als nombres per facilitar el seu aprenentatge, elaborar contes a partir d'arxius de tipus frase, per a l'aprenentatge de la lectoescritura o treballar amb problemes de sumar, restar, multiplicar o dividir.
ZONA CLICK
Clic està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que permeten crear diversos tipus d'activitats educatives multimèdia. La zonaClic és un servei del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya creat amb l'objectiu de donar difusió i suport a l'ús d'aquests recursos, i oferir un espai de cooperació obert a la participació de tots els educadors/es que vulguin compartir els materials didàctics creats amb el programa.
Les principals seccions de la zonaClic són:
Biblioteca d'activitats
És el recurs més valuós de la zonaClic. Està formada per centenars d'aplicacions creades gràcies a moltes hores de treball desinteressat d'educadors i educadores de diversos països. Si les trobeu útils i interessants no oblideu enviar-los un missatge per agrair-los l'esforç.
JClic
És un conjunt d'aplicacions de programari lliure amb llicència GNU GPL que serveixen per realitzar diversos tipus d'activitats educatives multimèdia: puzles, associacions, exercicis de text, mots encreuats, sopes de lletres, etc. Està desenvolupat en la plataforma Java i funciona en sistemes Windows, Linux, Mac US X i Solaris.
Clic 3.0
El programa original, antecessor de JClic, va ser creat per Windows 3.1 i està disponible en set idiomes diferents. El seu desenvolupament es va iniciar en 1992 i des de llavors ha servit per crear milers d'activitats dirigides a diverses àrees i nivells educatius.
Comunitat
Un espai per al diàleg, la comunicació, l'intercanvi i la cooperació entre desenvolupadors, autors de materials, educadors, i altres persones i institucions interessades en el projecte. També conté una relació d'enllaços a altres webs relacionades amb Clic.
Documents
Tot tipus de documents sobre Clic i JClic: articles, manuals tècnics, guies d'usuari, tutorials, cursos de creació d'activitats ...
Suport
Aquí trobarà les preguntes més freqüents sobre el projecte Clic i els seus programes, i ajuda per configurar el seu ordinador per què tot funcioni correctament.
Eines
En aquest apartat hi ha una recopilació d'eines lliures i shareware que poden resultar útils per crear editar o distribuir activitats Clic.
Recerca
Diversos recursos per facilitar la navegació i la localització d'informació en la zonaClic.
Canvi d'idioma
La zonaClic està disponible en català, espanyol i anglès.
Neobook és un Programari d'autor de gran difusió en l'àmbit educatiu, que gaudeix de molta popularitat a causa de la seva facilitat d'ús i baix cost.
En el camp informàtic s'entén com a eina d'autor, a tot programari que
permet crear aplicacions independents del programari que ho va generar. Aquestes aplicacions són
programes o arxius executables (del tipus *.EXE).
Avui dia la definició és més restrictiva, ja que se sobreentén que una eina d'autor
pot manejar elements multimèdia (text, imatge estàtica, imatge dinàmica, sons i
vídeos) i enllaços hipertextuales (hipertexts i hipervínculos).
D'aquesta forma, un document de Word, de Word Perfect o una imatge, no són el resultat d'utilitzar una eina d'autor.
En resum, l'element comú a les eines d'autor és el fet de crear executables
que corren independents del programari que els va generar, havent-hi un procés de compilat pel mig..
MALTED és una eina informàtica d'autor per a la creació i execució d'unitats didàctiques multimèdia i interactives per ser utilitzades per l'alumnat com a pràctiques d'aprenentatge en aules dotades tecnològicament. Aquesta eina ha estat desenvolupada en particular per a l'ensenyament d'idiomes, si bé el seu ús es pot estendre a altres matèries del currículum escolar.
El sistema MALTED està integrat per dos entorns de treball, cridats respectivament Editor MALTED (DVE) i Navegador MALTED (RTS) :
L'entorn de creació o Editor Malted és un maquetador visual d'exercicis i unitats de treball que genera de forma automàtica i transparent el codi XML del que es componen. Funciona a dos nivells. D'una banda, compta amb nombroses plantilles que permeten generar fàcilment bona part dels exercicis usualment emprats en l'ensenyament d'idiomes, articulant a més la incorporació de continguts renovables i modificables, així com de text, imatges, gràfics, àudio i vídeo i una aplicació per gravar la veu mitjançant un micròfon extern. D'altra banda, permet organitzar les activitats en seqüències lògiques seguint un pla de desenvolupament didàctic, formant-se d'aquesta manera unitats de treball dotades de sistemes de navegació flexibles. La creativitat del dissenyador explica també amb un ampli marge en aquest entorn, així com amb la possibilitat d'adoptar diversos enfocaments pedagògics.
L'entorn de visualització o Navegador Malted permet veure i completar els exercicis creats, subministrant puntuacions en verificar les respostes proporcionades. A més de disposar d'aquest visor propi, el programa també pot interactuar amb la Xarxa per mitjà d'un complement (applet de Java, sent Java l'entorn de visualització general adoptat pel sistema) que possibilita la seva presentació en pantalla a través d'un navegador web ordinari.
El programa funciona sota els sistemes operatius Windows i Linux.
MALTED rep un suport complet per part de l'ITE (MEC), on s'allotja el seu lloc web propi. En concret, aquesta institució:
Proporciona suport tècnic en línia i gestiona el manteniment i el desenvolupament progressiu del sistema al llarg de les seves versions successives, la qual cosa fa de MALTED una eina viva i en evolució per cobrir les demandes del professorat.
Gestiona l'elaboració d'unitats didàctiques seleccionades, que actualment cobreixen la major part del currículum oficial de llengua anglesa per a Primària, ESO i Batxillerat, així com de llengua francesa para ESO, i estan a lliure disposició de tot el professorat. Finalment, aporta també la formació per a l'ús expert del sistema. Així, a través dels cursos de formació MALTED, , organitzats en tres nivells, el professorat participant aprendrà, en el cas del curs inicial, a utilitzar unitats didàctiques interactives a les seves aules, a introduir petits canvis en materials ja editats, i a avaluar tant els materials com el conjunt de l'experiència. Completant el curs avançat, sabrà a més com dissenyar unitats didàctiques interactives i editar unes altres ja creades, podent passar a usar-les com a pràctiques per al seu alumnat. Amb el curs Malted a l'aula, podrà experimentar les unitats didàctiques amb els seus grups d'alumnes i alumnes.
A partir de juny 2010 MALTED es converteix en MALTED Web 2.0 amb la incorporació del plug-in MALTED, un complement que dota als materials MALTED d'una major autonomia d'ús i visualització.
Eines online per realitzar o compartir presentacions
Consulta un llistat de llocs per a l'allotjament gratuït de presentacions en aquest apartat.:
SlideShare i Slideboom permeten allotjar i compartir presentacions (PowerPoint, Impress) i incloure-les en una web. Els arxius es poden visualitzar des de qualsevol ordinador encara que no disposi del programa Powerpoint. SlideBoom permet allotjar i compartir presentacions conservant l'àudio, les transicions, animacions i enllaços de la presentació.
AutorSTREAM. Eina per compartir presentacions realitzades amb PowerPoint en blogs, iPod o Youtube.
Empressr també permet allotjar i compartir presentacions en Facebook, MySpace, Blogger, WordPress, etc.
PreZentit. Permet la creació de presentacions en línia per compartir-les o descarregar-les en format HTML.
Tar Heel Reader. És una eina per a la creació de llibres del tipus “àlbum il·lustrat”, ideal per al desenvolupament de materials destinats a els qui s'inicien o presenten dificultats amb la lectura. Permet la descàrrega dels llibres en format PowerPoint, Impress o flash. Més informació i exemples en el blog: Educació Tecnològica.
Powerbullet Presenter permet de forma senzilla crear presentacions en format flash.
Vcasmo. Per crear, editar i compartir presentacions multimèdia interactives. Veure detalladament les característiques.
Vuvox. Amb aquesta completa eina és possible crear en línia presentacions i collages multimèdia. Més informació en Wwwhat’s new.
Zoho Xou. Eina online per realitzar, editar i compartir presentacions multimèdia. Veure característiques.
Google Docs compta amb una eina específica per a la creació i edició de presentacions (Google Presentations). Entre altres coses, permet pujar presentacions PowerPoint i guardar-les en format HTML per visualitzar-les sense connexió. Veure com exportar presentacions de Google Docs a PowerPoint en el blog Reflexionis en i-learning.
Scrapblog és una eina que permet combinar diversos tipus d'elements multimèdia per crear una presentació o un simple pòster. En ells, es poden incloure fotos pròpies, imatges i videos, triar fons i música de fons, determinar les transicions entre diapositives, afegir elements decoratius a les creacions, incloure textos en forma de rètols o com a entrepans de text a les fotos, editar les fotos (retallar-les, corregir-les, aplicar-los efectes…) i moltes coses més. El resultat es pot baixar a l'ordinador en forma d'arxius JPG, incloure-ho en una web o bé pot visualitzar-se online.
280 Slides. Aplicació gratuïta que permet crear i editar en línia presentacions multimèdia (text, vídeo, imatges…). Permet la creació de presentacions des de zero o importar presentacions pròpies (PowerPoint, etc.) per a la seva edició online. Les presentacions resultants es poden exportar a diversos formats (inclòs PowerPoint) i guardar-se en l'equip propi, emmagatzemar-se en el seu servidor, enviar-se per correu i inserir-les en una web. Ofereix la possibilitat d'utilitzar vídeos i imatges pròpies o realitzar recerques en serveis com YouTube o Flickr. Per guardar les presentacions cal registrar-se (recurs vist en el blog de Martín Nüñez Calleja: La forja del Tic).
Prezi és una aplicació online basada en flash amb la qual es poden realitzar presentacions molt dinàmiques i no lineals ja que permet apropar i allunyar esquemes i mapes visuals que continguin enllaços, imatges, vídeos, paraules, etc. La versió gratuïta permet importar imatges, vídeos, flash i PDF, compartir la pesentación (fins a 100MB), insertala en una web o blog i descarregar-la per presentar-la sense necessitat de de connexió a internet però a canvi porta el logo de Prezi.
AuthorPoint Lite. És un convertidor de presentacions PowerPoint a flash. És gratuït i precisa la descàrrega del programa.
Eines per escriure notes, dibuixar, acolorir, construir i compartir. Pissarres digitals online
Eines online en NEA (Conselleria d'Educació i Ciència del Principat d'Astúries). Eines online amb les quals es pot dibuixar lliurement, dibuixar formes geomètriques, acolorir, realitzar un graffitti i construir estructures tipus llec.
Twiddla. Pissarra digital online d'ús senzill i intuïtiu amb la qual és possible treballar colaborativamente en temps real. Entre altres coses, permet a un grup d'usuaris pintar, acolorir, navegar en Internet, resoldre operacions matemàtiques, xatejar, enviar missatges de veu, convidar a usuaris o afegir fotografies. Es tracta d'una aplicació gratuïta, es pot utilitzar també sense necessitat de registrar-se. Més informació en Genbeta.
Wallwisher. Aplicació que permet crear murals de forma col·laborativa en els quals penjar informacions, fotos, notes, comentaris, enllaços, etc. No fa mancada registrar-se.
Listhigs. Panell virtual que permet crear les nostres notes, organitzar-les, personalitzar-les i “punxar-les” com en un panell de suro real.
Stixy. Pissarra online que es pot compartir per treballar colaborativamente i a la qual es poden afegir documents en diversos formats. Més informació en Wwwhat’s new.
Pissarra online per pintar i acolorir. Permet triar entre diverses eines per realitzar dibuixos lliures o acolorir plantilles i posteriorment imprimir el resultat.
Cosketch és una pissarra online multiusuario. Disposa de xat i admet mapes de Google Maps, imatges i símbols. No precisa registre i el resultat es pot inserir en webs.
FlashPaint és una eina online senzilla que proporciona pinzells, llapis, línies, colors i formes geomètriques per realitzar dibuixos que es poden guardar en la galeria de la mateixa pàgina o bé baixar a l'ordinador. No requereix registre.
Dibuixos per pintar online. Senzilla aplicació de dibuix en línia els resultats de la qual es poden enviar.
WebCanvas és un lloc on es poden realitzar dibuixos de forma col·laborativa utilitzant diverses eines de dibuix. Requereix registrar-se i el registre és gratuït.
Queeky permet realitzar dibuixos online utilitzant diverses eines (llapis, pinzells, formes…). Els dibuixos es poden realitzar també de forma col·laborativa. Es poden guardar en la galeria d'imatges i també mostrar-se en una web.
Flockdraw. No és necessari registre.
Scriblink és una pizarrra online que permet treballar de forma col·laborativa. Amb ella es pot realitzar dibuix lliure, utilitzar formes i símbols matemàtics, treballar sobre quadrícula, acolorir, escriure textos i inserir imatges guardades en l'ordinador o des d'internet. Compta amb un editor d'equacions i amb diverses eines de comunicació per facilitar el treball col·laboratiu. El resultat es pot imprimir, guardar (previ registre) o enviar via email.
Dabbleboard. Pissarra online d'ús senzill que permet treballar de forma col·laborativa i en la qual es poden realitzar tot tipus de dibuixos i diagrames i després imprimir-los, baixar-los a l'ordinador o compartir-los via internet.
Fooplot és una eina que permet dibuixar gràfiques de funcions matemàtiques i guardar-les en format PDF o PNG.
Kerpoof és una plataforma infantil que compta amb aquesta eina de dibuix amb la qual els nens i nenes poden realitzar les seves creacions per després imprimir-les, compartir-les o guardar-les. Per guardar-les és necessari registrar-se.
Sketchcast és una eina que permet realitzar publibosquejos, és a dir, minivídeos que recullen amb o sense veu el procés d'anar realitzant un dibuix. Els publibosquejos es poden publicar en un blog.
ArtPad permet realitzar dibuixos simulant un llenç i un pinzell. El resultat es pot imprimir, guardar en la galeria d'imatges del lloc o enviar per email.
Eines didàctiques per corregir i autocorregir
Stilus és una interessant eina online de correcció interactiva. Permet escriure o pegar un text i comprovar online si conté algun error. També proporciona un informe de correcció i compta amb diverses eines interactives per proporcionar explicacions o resoldre dubtes.
Xuxen és una eina online que permet detectar i corregir textos escrits en basc. El sistema ofereix dues maneres de correcció: una correcció ràpida en la qual l'eina destaca les paraules que no coneix i mostra una llista de possibles correccions per a cadascuna, i una correcció avançada en l'es realitza la correcció paraula per paraula. Xuxen també ofereix la possibilitat de registrés i gestionar un diccionari personalitzat. L'usuari registrat podrà anar generant el seu diccionari al mateix temps que corregeix els seus textos. Així, els nous termes guardats en el diccionari personalitzat es tindran en compte en properes correccions.
Concepte d’informàtica educativa
Per Federico Martín Maglio.
Tenin en compte la nova realitat és inqüestionable que la computació a l'escola haurà de ser utilitzada com a eina de treball amb utilitaris (processadors de text, graficadores, planillas de càlcul, bases de dades) i com a eina intel·lectual per a la potenciació de les habilitats personals dels alumnes quant a resolució de problemes en forma creativa.
Podríem discutir llargues hores sobre si la informàtica en l'educació significa ensenyar als alumnes a manejar D.O.S., Windows, processadors de textos, planillas de càlcul i bases de dades o utilitzar la computadora com a eina intel·lectual per resoldre problemes. És que tal discussió es torna vana ja que la informàtica educativa significa:
Utilitaris com a eines de treball.
Resolució de problemes per a la creació de noves estructures cognitives dels educandos.
Potenciació de les estructures cognitives dels educandos.
Per exemple, amb un programa com el "NeoBook" (o una altra eina d'autor) podem realitzar tot al mateix temps. Podem començar un cicle escolar presentant un programa ja realitzat amb textos, imatges, so, animacions, etc. i mostrar-ho als alumnes dient-los que ells podran fer un com a est i al seu gust.
Els alumnes s'entusiasmen amb les infinites possibilitats que ofereixen les heramientas d'autor perquè ells desenvolupin els seus propis projectes i, alhora, es crea la necessitat d'haver d'aprendre a utilitzar els utilitaris per crear textos, imatges, sons i animacions que compondran el seu treball. D'aquesta manera incentivem als alumnes perquè prenen consciència de la necessitat d'aprendre a utilitzar programes utilitaris fent el seu aprenentatge molt més amè i gens avorrit com sol ser l'aprenentatge del D. O. S. i Windows (perquè solament s'aprèn el maneig d'una "caixa negra" que, encara que "menys negra", segueix en una nebulosa ja que, al no haver-hi una producció creativa, no motiva l'adquisició de noves estructures cognitives).
Amb una eina d'autor els alumnes podran confeccionar llibres, llibres multimèdia, programes didàctics, revistes interactives, jocs, informes, presentacions, historietes, etc. en les quals poden incloure textos, gràfics, fotos, dibuixos, xarxes conceptuals, mapes conceptuals, sons, paraules, discursos i animacions. Així, es veuen en la necessitat d'haver d'aprendre a utilitzar altres programes utilitaris i la informàtica en general, tant en programari com en maquinari. La necessitat sorgeix de la seva pròpia motivació interna i, per això, el seu aprenentatge serà amè i divertit. Aprendran perquè volen fer-ho, tenen el desig de fer-ho.
Tots els treballs han de tendir a resoldre una problemàtica creativament per part dels alumnes utilitzant a la computadora com a eina intel·lectual i el desenvolupament de les diverses parts que compondran els treballs amb programes utilitaris. També es presenten possibilitats de desenvolupament amb la utilització de televisió i qualsevol material fílmico (per reproduir en el treball o que el treball mateix sigui per a la televisió). Per a això s'haurà de tenir en compte l'evolució que presentin els alumnes en el maneig de la informàtica i les possibilitats de l'establiment de poder comptar amb escaners, processadors de video televisiu, targetes de video, plaques de so, màquines conversoras d'arxius de computació a cassets de video televisiu, etc.. Les possibilitats creatives són potencialment infinites; la qualitat del desenvolupament dependrà de:
La capacitat del docent.
La capacitat dels alumnes.
La tecnologia de la qual es disposi.
No obstant el que s'ha dit fins ara, creo convenient aclarir alguns conceptes...
Informatització de l'aprenentatge:
És la utilització integral dels recursos de la tecnologia de la informació en totes les seves modalitats per potenciar l'activitat d'aprendre. Tot recurs tecnològic que permeti emmagatzemar, processar i recuperar informació, ja sigui dades numèriques, conceptes, imatges, sons, etc., amplia el potencial de la intel·ligència humana i pot ser aplicat per enriquir l'aprenentatge. El principal objectiu de la informatització de l'aprenentatge és extracomputacional perquè ha de tendir a millorar l'eficàcia del procés d'ensenyament-aprenentatge. Significa potenciar l'activitat de l'educant, la interacció amb el docent i amb els seus parells i la comprensió dels continguts curriculars des d'una concepció que parteix del constructivisme però no se circumscriu únicament a ell.
Informàtica Educativa:
La informàtica és un recurs didàctic i abasta al conjunt de mitjans i procediments per reunir, emmagatzemar, transmetre, processar i recuperar dades de tot tipus. Abasta a les computadores, telèfon, televisió, ràdio, etc.. Aquests elements potencien les activitats cognitives de les persones a través d'un enriquiment del camp perceptual i les operacions de processament de la informació.
Les Noves Tecnologies contribueixen, a través d'una configuració sensorial més complexa que la tradicional, a esclarir, estructurar, relacionar i fixar millor els continguts a aprendre. Podem vincular el recurs informàtic amb l'anomenada tecnologia de l'aprendre a pensar, basada en:
La destresa per a la planificació d'estratègies de resolució de problemes per part del docent i els seus alumnes.
La creació del descobriment de principis i regles lògiques d'inferència i deducció. D'aquesta forma s'aprenen conceptes bàsics que poden ser transferits a situacions noves.
El desenvolupament d'algorismes per localitzar informació definida dins d'una gran massa de coneixements.
Les condicions de transferència de coneixements a camps diferents i diferits en el temps, en l'espai, etc.
Avantages i desavantatges
Avantatges
Informació més ràpida i podem preparar-nos per a un futurs
En general (no només en informàtica), els proxies fan possibles diverses coses noves:
Control. Només l'intermediari fa el treball real, per tant es poden limitar i restringir els drets dels usuaris, i donar permisos només al proxy.
Estalvi. Per tant, només un dels usuaris (el proxy) ha d'estar equipat per fer el treball real.
Velocitat. Si diversos clients van a demanar el mateix recurs, el proxy pot fer caché: guardar la resposta d'una petició per donar-la directament quan un altre usuari la demani. Així no ha de tornar a contactar amb la destinació, i acaba més ràpid.
Modificació. Com a intermediari que és, un proxy pot falsificar informació, o modificar-la seguint un algorisme.
Desavantatges:
En general (no només en informàtica), l'ús d'un intermediari pot provocar:
Abús. En estar disposat a rebre peticions de molts usuaris i respondre-les, és possible que faci algun treball que no toc. Per tant, ha de controlar qui té accés i qui no als seus serveis, cosa que normalment és molt difícil.
Càrrega. Un *proxy ha de fer el treball de molts usuaris.
Intromissió. És un pas més entre origen i destinació, i alguns usuaris poden no voler passar pel *proxy. I menys si fa de *caché i guarda còpies de les dades.
Incoherència. Si fa de *caché, és possible que s'equivoqui i doni una resposta antiga quan hi ha una més recent en el recurs de destinació. En realitat aquest problema no existeix amb els servidors *proxy actuals, ja que es connecten amb el servidor remot per comprovar que la versió que té en *cache segueix sent la mateixa que l'existent en el servidor remot.
Eines didàctiques per a necessitats especials (NEE)
TICne. Catàleg de solucions TIC per a alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu. Vist en el blog: Tecnologia i diversitat.
Eines d'ajuda per a discapacitats (Fundació HETAH). Des d'aquesta pàgina és possible descarregar diversos programes d'ajuda a l'aprenentatge per a persones amb discapacitat auditiva, visual, motora, etc.
Tizaipc.com
El CIP, Centro Informàtica Psicopedagògica srl, està conformat per un equip de professionals especialitzats en la ciència de l'educació, que va adoptar el recurs informàtic com a eina didàctica en el procés d'ensenyament aprenentatge.
Som una de les empreses argentines pioneres en el camp de la Informàtica Educativa. Des de 1985 desenvolupem una labor d'investigació, creació i aplicació de serveis informàtics dirigits a l'educació i, a través del nostre Departament de Capacitació, desenvolupem una activitat de formació a docents de diferents institucions educatives del país amb l'objectiu principal de preparar i formar al professorat per continuar la transformació educativa inserida en un món cada vegada més obert, introduint els canvis necessaris per a l'assoliment d'una elevada qualitat educativa. En l'any 1995 hem estat incorporats a la Xarxa Federal de Capacitació Docent Contínua de la República Argentina amb el registre B-78.
El nostre Centre ofereix a les institucions escolars un servei integral d'informàtica educativa, elaborant i brindant dins d'aquest servei, projectes pedagògics amb el recurs informàtic. Activitats d'aprenentatges, basades en la realitat quotidiana amb programari educatius creats per nosaltres, que apunten al desenvolupament del pensament lògic matemàtic i a la construcció de les nocions, afavorint l'expressió, la comunicació i les tècniques d'autoaprenentatge.
Promovem permanentment l'elaboració, organització i coordinació de Projectes Telemàtics interescolares, amb la finalitat de conformar àmbits d'aprenentatges més amplis on en forma simultània diverses escoles, sense importar les distàncies, treballin i estiguin unides intercanviant experiències d'aprenentatge significatives.
La nostra Empresa s'ha acurat sempre a aconseguir que cadascun dels seus clients trobi en nosaltres el seu soci de confiança. Per a això procurem brindar-los el millor servei del que som capaços avalats per tot el prestigi professional i tècnic aconseguit a l'àrea, per l'experiència que hem recollit en tants anys de treball i per l'esforç continu que bolquem a respondre a les seves renovades necessitats. Per tot això sabem que ens trien i que la seva satisfacció i confiança són nostra millor carta de presentació i de promoció.
No hay comentarios:
Publicar un comentario